Anàlisi lexicogràfic

El tema que avui ens ocupa és l’anàlisi lexicogràfic d’un blog o conjunt de blogs d’una temàtica concreta. Per dur a terme la nostra tasca hem fet ús del programa Ant Conc (versió 3.4.1w), el qual hem hagut d’anar investigant i descobrint-ne les seves possibilitats. Hem fet, així mateix, una recerca exhaustiva de webs i bitàcores de temàtica feminista (tema que hem elegit per raons de proximitat: m’ho suggeria la meva condició de dona que viu en un món format i adreçat a homes). La bitàcora triada per a dur a terme l’anàlisi ha estat el de Mujeres, del diari El País (http://blogs.elpais.com/mujeres/), per la seva rigurositat i credibilitat en termes de format i contingut (disposa de bibliografia i estudis fonamentats correctament, acompanyats de material audiovisual).

feminismo

El programa Ant Conc ofereix moltes possibilitats entre les eines que disposa, d’entre les quals ens hem centrat en WordList i Concordance. Primer de tot, hem destriat les paraules “soroll” i, posteriorment, hem introduït les vint-i-cinc entrades que volíem analitzar. A continuació, hem fet ús de la WordList i hem descobert que les deu paraules més emprades eren: mujer(es), hombre(s), derechos, mundo, ley, violencia, familia, hijos, poder i social.

wordlist

L’anàlisi ens mostra que la paraula mujer(es) apareix gairebé tres vegades més que la paraula hombre(s). Tot i així, la ideologia feminista és una ideologia de reacció. Com afirma S. De Beauvoir, dona és un terme que apareix en oposició a home i, per tant, el feminisme sorgeix com a replica del masclisme que defineix els paràmetres de la societat. És aquesta dialèctica (home – dona) que considera la dona com a subjecte, un obstacle, com declara J. Butler,  per al propi moviment feminista.

mujeres

hombres

Hem volgut veure, tanmateix, com es presenta el concepte violencia i hem pogut comprovar que es parla set vegades de violencia de género, davant les dues vegades que apareix violencia machista. Cosa que contradiu el fet que el propi diari El País, defensi l’ús del concepte violència masclista, sexual o domèstica (amb les connotacions ideològiques darrera les quals s’utilitza un o un altre mot), davant de la incorrecció gramatical que suposa el fet de parlar de violència de gènere.

violencia

A l’hora de fer l’anàlisi lexicogràfic ens hem trobat amb la formació de mots inexsitents que no eren presents als articles (hem revisat una i una altra vegada la possible desconfiguració dels articles i no hi hem trobat cap anomalia). Aquest fet ha pogut alterar els resultats de l’anàlisi, haurem de seguir treballant per veure què falla i com solucionar-ho.

L’ús de programes que realitzen anàlisis lexicogràfics ens permet examinar de manera gràfica i objectiva el contingut lèxic de textos en plataformes virtuals. Quin és però el grau d’objectivitat que s’esdevé d’elegir entre tots els caos que podríem trobar a la web uns en particular? Com el fotògraf que fotografia una part del món (segurament certa, però només fins a cert punt, doncs és ell el que decideix què entra dins l’enquadrament i què deixa, en canvi, fora), també l’anàlisi lexicogràfic ha de triar x mostres d’entre totes les que hi ha. No caiguem, però, en el relativisme més extrem i acceptem la veritat que hi ha darrera l’anàlisi: la tria a l’hora d’utilitzar unes paraules en comptes d’unes altres i la seva manera de combinar-les, que marcaran una ideologia i un sentit determinat del text.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s