Pensar l’hipertext, ser hipertext

imagesAlhora eina per a l’escriptor i mitjà per al lector, els documents en hipertext permeten als escriptors, o a grups d’autors, connectar dades entre si, crear trajectes en un conjunt de material afí, anotar textos ja existents i crear notes que remeten tant a dades bibliogràfiques com al cos del text en qüestió… El lector pot passejar-se per aquests textos anotats, referits i connectats de forma ordenada encara que no seqüencial.[1]

Hipertext i cervell segueixen certa analogia: ambdós funcionen de manera multidireccional, discontinua, accedint a grans quantitats d’informació gràcies a associacions, tot augmentant la informació de la que disposem en forma circular i expansiva, en forma hermenèutica. És per això que podem afirmar que l’hipertext és el format textual que més s’assembla a la nostra manera de relacionar-nos amb el món. És per aquest motiu pel qual segurament sigui també aquesta tipologia textual la que permeti un major desenvolupament i explotació de la nostra ment i intel·ligència (per permetre la capacitat de desenvolupar-ne el seu potencial).

L’hipertext no només influeix en el desenvolupament mental, sinó que l’accés a la web en el seu conjunt modifica la manera de pensar: cada vegada ens tornem més ràpids, impacients, capaços de realitzar més d’una tasca alhora i buscant resultats instantanis. Fins a quin punt són positius o negatius els afectes que exerceix la web 2.0 sobre nosaltres? Com tot, es tractarà de fer-se conscient de l’ús que se’n fa, per tal que tregui el millor de nosaltres.

[1]Yankelovich, N.; Meyrowitz, N.; Dam, A. van. “Reading and Writing the Electronic Book”. IEEE Computer (núm.18, pàg. 18, octubre 1985).

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Pensar l’hipertext, ser hipertext

  1. Pingback: Teoria de Grafos (I) | ESCRIPTURES HIPERTEXTUALS

  2. Pingback: Teoria de Grafos (I) | ESCRIPTURES HIPERTEXTUALS

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s